АРХИВ НА БЛОГА

понеделник, 2 май 2011 г.

 


БЕЛИНТАШ-ЗАГАДЪЧНО ПЛАТО,КРИЕЩО ПОСЛАНИЯ ОТ ДРЕВНОСТТА

Югоизточно,на 30 километра от Асеновград,в средата на каменна чаша се намира платото Белинташ.Риолитната скала е висока 1260 м.а площта й е 5 декара.
В конфигурацията на скалните ямки,съвременните астрономи виждат съзвездията Малка и Голяма Мечка,Лъв и Орион.Слънцето и Луната се отразяват във водите на двата кладенеца в определени дати от годината.
Траките преодкрили изоставеното светилище и също ползвали скалата феномен.
Странни са предпочитанията на древните жреци към породата на камъка,при избора им на място за свещенодействие и гадание.Риолитът е привлякъл с нещо вниманието им,защото почти всички скални светилища на територията на България са върху този вид скала.Но това не е изключение, и явно е плод на многовековна традиция и в земите на съседна Румъния,Молдова,Франция.Защо част от камъните на прословутия Стоунхендж в Англия, също са от риолит?
Още в самото начало на светилището Белинташ,върху скала са издълбани знаци,може би указател!Наложени върху съврененна карта те маркират комплекс от светилища в тази част от Родопите-Долнослав,Драганица,Белинташ,Караджов камък и Кръстова гора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар