АРХИВ НА БЛОГА

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Орлово око или връх Св.Илиа

Една от най - посещаваните напоследък атракции в България е паноромната площадка Орлово око.
Това е уникална по рода си наблюдателна площадка, извисяваща се на 1563 метра надморска височина, от която се открояват вълшебни и приказни гледки към необятните красоти на Източните Родопи.
Наречена е Орлово око, защото погледът може да стигне до далечни земи и безкрайни хоризонти. Панорамата, която се разкрива пред туристите е повече от впечатляваща, тъй като оттам може да се види част от Буйновското ждрело, Чала, Пирин, Рила и планините в Гърция. Орлово око се намира в близост до село Ягодина и до прочутата Ягодинска пещера.

 Орлово око с всеки изминал ден набира все по-голяма и по-голяма известност сред българските и чуждестранни туристи. Мощната конструкция е приспособена да издържа до три тона товар, а безопасността на посетителите е напълно гарантирана. Площадката като нова дестинация бе открита през месец май 2009 година от Туристическо дружество „Родопея” – с. Ягодина, а средствата за нейното изграждане са събрани от входните такси за близката Ягодинска пещера. Точно под впечатляващото съоръжение се вие и планинския път, по който се стига до Орловото око. Пътят обаче не е приспособен за леки коли, така че ако искате да се доберете до Орлово око, можете да го направите само с джип или пеша по екопътека, която започва от с. Ягодина. Ако не желаете да ходите пеша до там, може да ви закарат с джипове, коит  може да наемете от паркинга на Ягодинска пещера.
 
 
 При пещерата има джипове и пикапи
които могат да ви закарат до върха.
Офроудът е страхотно изживяване,но ако искате да го изкачите пеша има пряка пътека която тръгва зад училището.Не се препоръчва за хора с дихателни проблеми защото наклона е повече от 45 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар